Alameda Garage

A representative from Hayward’s Carpenters Union #713, where we have done work over the years, reached out to W.A. Rose Construction to discuss the construction of a new freestanding garage at his Alameda home.

The Challenge

The single-car garage doubled as a workshop, and our industry-professional client knew his old garage wasn’t worth salvaging. W.A. Rose completely demolished the old garage and poured a new foundation. We framed the 250 sq.ft. structure, added a fire wall, new garage door, roof and stucco’d the exterior. Lighting for the interior was 50-amp, 240-volt to accommodate the owner’s tool usage.

The Results

A clean, functional, well-lighted space that’s a great new workplace—and a secure place to park a vehicle!

Cedar St. Bungalow

The owner inherited this Berkeley bungalow from his father in 2015 and decided to do an extensive remodel and put it back on the market.

Project Challenges

The bungalow was typical of many of the homes that were built in the Berkeley/Oakland neighborhoods that date back to the ‘20s and ‘30s—small rooms and closets and limited counter space.

  • The owner hadn’t invested much in home improvements over the years, and the appliances were dated, the flooring and countertops were worn, and there was dry rot.
  • Considerable work needed to be done to bring this property up to current building codes.
  • We gutted the house down to the studs and repaired the areas that had been affected by dry rot, reframed the windows and walls to meet building standards.
  • We removed and replaced 85% of the foundation and did a complete seismic upgrade.
  • Structural engineers on the project, Frameworks Engineering, designed the new foundation and the framing for the home’s 220 sq.ft. addition.

The Results

We transformed the dated bungalow into an energy-efficient, bright, modern home. Because the owner was going to flip the house, he could have minimized his construction costs with inexpensive solutions. Instead, he chose enhancements that truly added value and made this home attractive to today’s energy-conscious buyers. We installed insulation, LED lighting and dual-pane windows throughout the home. The owner also chose quality appliances, marble countertops and refinished the hardwood floors. The addition of 220 sq.ft. helped make this traditional Berkeley bungalow more attractive to potential buyers. To no one’s surprise, it was quickly snatched off the market.

Residential Deck

This dramatic Piedmont deck was built for a client who loved to entertain outside on warm summer evenings. They decided that as long as they were going to build a new deck, they wanted one that could accommodate their large, extended family of 20+ people.

Project Challenges

The old deck had become rickety and dangerous. The new one needed to blend in with the house and preserve an existing lemon tree. Because the deck WARose Construction builds Piedmont Deck and staircaseand stairs represent part of the home’s emergency exit system, the Fire Department required that the deck be made of slow-burning Douglas Fir rather than Trex, the popular deck material that melts in fires, which would eliminate the deck and stairs as an escape route.

The Results

  • Structurally elaborate with an imposing staircase to the yard below, the new staircase is deceptively complex.
  • It has a five-sided landing, and, unlike most stairways, no piece is exactly the same; rather, each had to be custom cut and fitted.
  • The upper posts and railings are made of cedar, with galvanized steel-wire fencing to prevent anyone’s falling through the railing.
  • The light fixtures were carefully selected to coordinate with those on the outside of the house. The owners’ primary goal was to build a deck that was large and functional, but the new deck and staircase turned out to also be a dramatic structure on which their guests invariably comment.

Customized, Built-in Bathroom

Project Challenges

The owners of this Piedmont bathroom had waited a long time to remodel their bathroom—something that often happens in the area’s older homes. They needed more storage, so this became a priority. There were also some structural issues and dry rot which had to be repaired, and the original bathroom had been cramped and dark.

The Results

  • This remodeled bathroom is notable for its customized, built-in, floor-to-ceiling cabinets that provide a significant amount of storage.
  • The soft, earth-toned color palette is accented by the burnt-orange color of the countertop, which is a three-quarter inch piece of glass with the color sprayed on the bottom.
  • Custom-made LED lights brighten the room, and the specially made mirror helps give the illusion of a larger space.
  • The glass tiles of the large shower stall are flush with the drywall to create a smooth, unbroken effect.

W.A. Rose Construction collaborated with Caitlin Lempres Brostrom, of First Bay Architecture, on this bathroom remodel.

Craftsman-Style Cottage Conversion

This residence was a conversion from a nondescript San Francisco row house to an exquisite Green and Green, craftsman-style jewel. It began when the owners bought some craftsman-style furniture. When they began thinking about remodeling their home, they decided that what they really wanted was a house that matched their furniture.

Project Challenges

The owners heard about W.A. Rose from a friend who had worked with us on a small remodel and had been impressed with the quality of work and high level of professionalism throughout the WARose Construction_residential remodelproject. They found a custom millworker in Southern California who also knew an architect and a cabinetmaker who were specialists in craftsman-style work. While they had reservations about working long-distance, Skype bridged the miles and, happily, the distance proved not to be a problem.

  • The wood throughout this two-bedroom, one-bathroom cottage was rich African mahogany, requiring careful attention to match the color of the stain with the color of the light fixtures.
  • The two skylights are part of the original design, but they were old and rusty, so we repaired them with new materials to let in more light. All of the windows were insulated and replaced.
  • The kitchen has many customized features, including the cherry cabinets with leaded glass doors, granite countertops and decorative hand-painted tiles in Japanese wood-block designs.
  • The Viking range has a custom hood, and the fan was mounted on the roof so the owners don’t hear its sounds when they’re cooking.

The Results

The remodel took 11 months to complete. The project foreman, Ted Reite, frequently solicited feedback from the owner over the

course of the project, and they developed a close relationship. Everyone involved in this remodel was committed to making it the exquisite home that it became.